donderdag 5 december 2013

Digiboarden en Ergonomie

Dit Blog is geschreven  voor de portal van medewerkers ROC Nijmegen

Zo’n twee jaar werken we nu met digiboarden in de meeste klaslokalen van het ROC-Nijmegen. Destijds geplaatst om een mooi beeld naar studenten en buitenwacht te geven over de inrichting?  Of met een didactisch doel om  ICT (lees digiboarden) in het onderwijs te integreren.  Vanuit meerdere teams wordt er echter in toenemende mate geklaagd over de digiboarden.  Hooguit worden ze gebruikt als veredelde projectieschermen voor een PowerPoint of Prezi ter ondersteuning van een klassikale uitleg.   Maar ook daar valt helaas nog wat op af te dingen en dan met name betreft de ergonomie.
In Wikipedia wordt ergonomie als volgt omschreven:
“Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.”
Daar voldoet de plaatsing van digiboarden, met daaronder een  zorgvuldig verankerde en afgeschermde PC en een doorgaans kort snoertje naar muis en toetsenbord niet aan.  Regelmatig zie je als je door  de school loopt, docenten in onmogelijke posities staan om met de rug naar het publiek  via het toetsenbord de beamer  te bedienen.  Niet bepaald een ergonomisch en didactisch verantwoorde  houding. 
Gelukkig zijn er innovatieve docenten zoals Jeroen van Kempen van het Team  ICT, die daar een oplossing voor bedenken. Natuurlijk met een ICT-toepassing.  Via ‘Teamviewer ‘  is het heel makkelijk om het scherm van je eigen computer (of laptop)  te delen met dat van een andere PC (die van de beamer).   Zo kun je , met je gezicht naar de klas en met het oog op je eigen scherm,  een presentatie starten, of activiteiten op je beeldscherm delen via  een vergroot beeldscherm achter je.

Teamviewer kan nog veel meer. Je kunt ook ( na toestemming) beelden van andere PC’s ( van je student)  overnemen.  Je installeert  Teamviewer simpel op twee computers en kunt aan de slag. Ik heb daarvoor een eenvoudige handleiding geschreven.  Mooier zou het natuurlijk nog zijn als we als ROC een niet commerciële versie  (Gratis?)  aanschaffen en die geimaged op elke PC installeren.  Zou I&A, dat via de wens in dit blog oppakken ?

Geen opmerkingen: